Jak na kompletní rekonstrukci nevhodně navrženého bytu při omezeném rozpočtu?

rodina

Byt o rozloze 80 metrů čtverečních. Jedna ložnice, dvě koupelny nevhodně orientované do zbytečně velké vstupní haly. Po technické stránce neutěšený stav, chybělo moderní vybavení a rozvody. Toto byly vstupní údaje, které vedly k rozhodnutí majitele o kompletní rekonstrukci prostoru. Přál si také vybudovat nový pokoj, který by sloužil jako pracovna nebo pokoj pro hosty, a to vše při velmi omezeném rozpočtu.

Přeměnu staršího bytu realizovali architekti z moderního ateliéru alepředa architecture, který sídlí v New Yorku a italské Brescii. Studio klade silný důraz na řemeslo, přičemž využívá digitální modelování. Rukopis architektů je pevně vepsán i do rekonstruovaného bytu v Praze.

Pozornost vyvolávají zejména dva vestavěné objekty s odstupňovaným objemem. Návrh projektu, i samotná realizace, se udály během pandemie, takže tým designérů neměl možnost ani jednou navštívit místo osobně a nasát jeho atmosféru. Celý proces probíhal na dálku, o to je výsledek cennější.

Jednoduchost, funkčnost, cenová dostupnost
„Naše řešení je založeno na hravém architektonickém návrhu ušitém na míru konkrétnímu prostoru. Návrh pracuje s vloženými vestavbami, které skrývají nové funkce, upravují dispozici a provoz bytu.

Rekonstruovaná retro chodba s parketami a bílou vestavbou
Barevné řešení umocňuje rozdíl mezi původními a nově vestavěnými částmi – nové části jsou bílé. Zdroj: Studio Flusser

Všude tam, kde to bylo možné, jsme využili původní prvky – například dveře a podlahy. V bytě vzniklo také několik průhledů, které pomáhají prosvětlit tmavší prostory. Všechna řešení musela být jednoduchá, funkční a rozpočtově přijatelná,“ vysvětluje architekt Alessandro Preda, zakladatel ateliéru.

Boj o prostor a světlo, i odkaz na italské kořeny
Prvním zásahem do půdorysu byla změna orientace kuchyně na jih. Díky ní se podařilo získat okno pro nově vzniklou pracovnu. Kuchyň je vybavena dvěma pracovními deskami naproti sobě, a tak je kompaktní i funkční. Denní světlo do kuchyně přivádí okno ve zdi mezi kuchyní a novou pracovnou / pokoj pro hosty.

Retro obývací pokoj s parketami a geometrickým výřezem do kuchyně

Druhým zdrojem denního světla je vysoký průchod do obývacího pokoje s geometrickým výřezem v boku zárubně. Proč takový zvláštní výřez? Podle autorů toto řešení opticky sjednocuje níže položené nadpraží dveří do pracovny s vyšším průchodem do haly. Jednoduchou kuchyňskou linku osvěžují ručně vyráběné obklady typu metro a podlaha v paladiánském stylu, která v sobě ukrývá odkaz na italské kořeny tvůrců návrhu.

Vestavby a neobvyklé okénka
Původní vstupní hala byla zbytečně velká, navíc nevyužitelná, i proto se autoři návrhu rozhodli zmenšit její objem vložením stupňovitého objemu. Nachází se v něm samostatná šatna. Další stavební úpravu naleznete v ložnici. Má rovněž stupňovitý design a skrývá koupelnu. Zajímavým způsobem je do ní vtaženo denní světlo, přestože nemá žádná okna – kulatým okénkem s matným sklem umístěným v úrovni očí člověka ve sprše.

Úzká geometrická kuchyně se dvěma pracovními deskami
Jednoduchou kuchyňskou linku osvěžují ručně vyráběné obklady typu metro a podlaha v paladiánském stylu, která v sobě ukrývá odkaz na italské kořeny tvůrců návrhu. Zdroj: Studio Flusser

Jakou funkci plní stupňování?
Na první pohled se může zdát, že stupňovitá geometrie je jen optickou hrou architektů. Kromě toho, že odstupňování jasně vizuálně odděluje vestavěné celky od původního vybavení bytu; má i praktické
využití – vznikly tak plochy pro vystavování předmětů a další úložné prostory. Barevné řešení umocňuje rozdíl mezi původními a nově vestavěnými částmi – nové části jsou bílé.

Geometrický stupňový objekt v bílé barvě
Kromě toho, že odstupňování jasně vizuálně odděluje vestavěné celky od původního vybavení bytu; má i praktické využití – vznikly tak plochy pro vystavování předmětů a další úložné prostory. Zdroj: Studio Flusser

Neutrální materiály, staré parkety
„Všude, kde to bylo možné, jsme nechali původní dubovou podlahu přebrousit, a ošetřit novým povrchovým nátěrem. Vstupní hala vyžadovala instalaci nové dřevěné podlahy, kterou jsme záměrně položili našikmo, abychom ji odlišili od historických parket uložených ve vzoru rybí kosti. Interiéry menších prostor jsou hravější. V koupelnách a v kuchyni jsme použili barevné skříňky, obklady, spáry i výmalbu, které prostorům dodávají charakter.“

Další články autora

Je vaše kancelář dostatečně reprezentativní a správně vybavená zároveň?

Ať už pracujete z domova, kde jste si zařídili pracovnu, nebo máte svou vlastní firmu v samostatné...

Uvažujete o automatickém zavlažování zahrady? Jsou lepší postřikovače nebo kapková závlaha?

Přemýšlíte nad tím, že byste na svoji zahradu nainstalovali automatický zavlažovací systém? A nemůžete se...

Rozmanitost a inkluzivita

Mnoho značek se dnes snaží, aby v jejich společnosti byly spravedlivě zastoupeny všechny kultury, pohlaví...

Kyselé zelí, cibule a česnek jsou nejlepší přírodní léčiva! Toto jsou TOP léčivé účinky

Je to jen několik desítek let dozadu, co naši předkové nejedli exotické či průmyslově zpracované...

Nejnovější články

Je vaše kancelář dostatečně reprezentativní a správně vybavená zároveň?

Ať už pracujete z domova, kde jste si zařídili pracovnu, nebo máte svou vlastní firmu v samostatné...

Uvažujete o automatickém zavlažování zahrady? Jsou lepší postřikovače nebo kapková závlaha?

Přemýšlíte nad tím, že byste na svoji zahradu nainstalovali automatický zavlažovací systém? A nemůžete se...

Rozmanitost a inkluzivita

Mnoho značek se dnes snaží, aby v jejich společnosti byly spravedlivě zastoupeny všechny kultury, pohlaví...
- Reklama -PR článek