Previous articleV dokonalém souzvuku
Next articleDům pro život

Pohodlí za stolem

rodina

Před nějakým časem jsem byla na návštěvě u známých. Hostitelka se předháněla v přípravě kulinářských specialit a pan domu pečlivým okem sledoval, aby dno sklenic nevyschlo. Společnost to byla vskutku velkolepá, ale cítila jsem se jakási nesvá, něco mi vadilo. Až druhý den doma, u mého malého pohodlného stolku, jsem na to přišla: byla to noha stolu, která neodbytně překážela, kamkoli jsem pohnula kolenem. Zkrátka, bylo nás víc, než by se nás pohodlně kolem stolu vešlo. To mě přivedlo k úvaze na tom, jak málo přemýšlíme, když si stůl kupujeme, jak zapomínáme na některé důležité detaily a pak se celá léta hrbíme za příliš nízkým stolem nebo do sebe při každém obědě vrážíme lokty. A proto, že nejlepší je stahovat informace s odborníky, obrátila jsem se na člověka fundovaného, ​​s bohatými praktickými zkušenostmi. Výsledkem je rozhovor, ve kterém jsme se spolu s Ing. arch. Hynkom Maňák pokusili probrat vše podstatné, co bychom při výběru jídelního stolu měli zohlednit.

  1. Aby se nám za stolem pohodlně sedělo, měl by zřejmě mít optimální rozměry. S jakým místem bychom měli počítat pro jednu osobu a jaká by měla být průměrná výška jídelního stolu? Jak velký stůl si pořídíme pro 2, 4 nebo 6 osob tak, aby se nikdo nemusel tlačit?
    Jídelní stůl a jeho rozměry bychom měli posuzovat jednak s ohledem na rozměry místnosti, ve které se nachází, ale také podle druhu stolování, pro které má sloužit. Například obyvatelé některých typů panelových domů se musí spokojit s rozměry stolu 80 x 120 cm, protože větší by se jim do jídelního koutu nevešel. Přestože se tento rozměr stal jakýmsi standardem, neposkytuje dostatek pohodlí a komfortu ke stolování 4 osob. Druhou otázkou je předpokládaný účel a úroveň stolování. Chceme-li mluvit o vyšší kultuře stolování, musí jídelní stůl umožnit nejen dostatečný odstup stolovníků mezi sebou, aby měli dost místa na lokty. Důležitý je i prostor na jídelním stole pro jídelní servis, ale také na další příslušenství. polévkovou mísu, solničky, lahvičky s octem a olejem, dresinky, případně vázu s květinami. Rozměr jídelního stolu začne poté výrazně narůstat. Pro 4 osoby musíme počítat se stolem minimálně 130 x 85 cm, lépe však 135 x 90 cm. Zjednodušeně lze říci, že více prostoru na jídelním stole nevadí, a proto vždy doporučuji zvolit větší rozměr stolu, podle toho, co umožní rozměr jídelny. Výška stolu také může být rozličná, ale měla by navazovat na výšku sedacího nábytku, který se občas také může lišit. Standardní výšce židle 46 cm odpovídá výška stolu asi 75 cm. Někdy se jídelní stoly pro pohodlnější stolování snižují až na výšku 72 cm. Výrazně vyšším osobám však vyhovuje naopak větší výška 77 až 80 cm. Výška 75 – 76 cm zůstává jakýmsi standardem. Jiným problémem však může být dostatečná výška lubu stolu (tj. rámu pod stolovou deskou), která by v žádném případě neměla být nižší než 66 cm. Vyšší postavy mohou mít problém pod některé stoly se s nohama vůbec dostat.
  2. Nebereme-li v úvahu designové zvláštnosti, když nevíme, zda jde o stůl, nebo umělecký předmět, stále se setkáváme se stejnými tvary stolů: čtverec, obdélník, kulatý či oválný. Který stůl byste doporučili do prostorné jídelny a který do panelákové kuchyňky?
    V malé jídelně není v žádném případě prostor na kulatý stůl, který vyžaduje více místa než čtvercový a obdélníkový. Do prostorné jídelny se může umístit například kruhový stůl – průměr minimálně 100 cm pro 3 – 4 osoby, 120 cm pro 6 osob, průměr 150 cm pro asi 8 osob. Pro více osob by kruhové stoly již měly příliš velký průměr a nepřístupný prostor uprostřed stolu. Pro více stolovníků se používají obdélníkové nebo oválné stoly. Zaoblené rohy mohou být výhodné, protože umožňují sezení osob i na rohu stolu. j. dvou osob na kratší straně stolu, což u hranatého stolu není tak pohodlné.
  3. Dají se u jídelních stolů sledovat módní trendy? Co třeba právě letí a které materiály jsou jen sezónním výkřikem a které trvalkou?
    Módním hitem jsou jídelní stoly jednoduchých hranatých tvarů. Vedle tradičního dřeva se hojně používá ocel v kombinaci se sklem, kamenem, případně plastem. Objevují se stoly z exotických nebo dekorativních dřevin.
  4. Většinou se u stolu setkává stále stejný počet lidí. Jednou za čas však přijdou hosté – tehdy se vyplatí rozkládací stůl. Jsou nějaké rozdíly v systémech a které byste doporučili?
    Rozkládací stoly jsou velmi praktické právě pro svoji možnost rozšíření při rodinných oslavách nebo příchodu návštěv. Některé stoly umožňují rozložení jen o jednu stolovou desku, tzn. j. asi 40 – 50 cm, jiné lze rozložit například až o 200 cm. Důležité je, aby přídavná deska byla uložena v konstrukci stolu a nebylo nutné skladovat ji někde jinde.

Další články autora

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich...

5 výhod biokrbů – které to jsou?

Bezpečnost, ekologie, útulnost a další pozitiva. Přesně proto se biokrby stávají stále populárnější volbou pro...

Jak připravit svůj domov na klidné Vánoce

Sváteční sezóna se blíží mílovými kroky. Štědrý den tu bude co nevidět, takže je nejvyšší...

Využijte rekuperaci, zajistěte si zdravý vzduch a ušetřete za vytápění

I když se to vůbec nezdá, můžeme v domácnostech vdechovat až 8 x více nečistot do...

Nejnovější články

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich...

5 výhod biokrbů – které to jsou?

Bezpečnost, ekologie, útulnost a další pozitiva. Přesně proto se biokrby stávají stále populárnější volbou pro...

Jak připravit svůj domov na klidné Vánoce

Sváteční sezóna se blíží mílovými kroky. Štědrý den tu bude co nevidět, takže je nejvyšší...
- Reklama -PR článek